اختلال شخصیت مرزی چیست؟
بررسی اجمالی
اختلال شخصیت مرزی نوعی اختلال سلامت روان است که بر نحوه تفکر و احساس شما در مورد خود و دیگران تأثیر می گذارد و باعث بروز مشکلاتی در زندگی روزمره می شود. این شامل مسائل مربوط به تصویر از خود، مشکل در مدیریت احساسات و رفتار و الگویی از روابط ناپایدار است.
با اختلال شخصیت مرزی، ترس شدیدی از رها شدن یا بی ثباتی دارید و تحمل تنها ماندن را دشوار می دانید. با این وجود، عصبانیت نامناسب، تکانشگری و تغییرات خلقی مکرر ممکن است دیگران را از شما دور کند در حالیکه ممکن است تمایل به روابط عاشقانه و باثبات داشته باشید.
زمان شروع
اختلال شخصیت مرزی معمولاً از اوایل بزرگسالی شروع می شود. به نظر می رسد این وضعیت در جوانترها رایج تر است و ممکن است با افزایش سن به تدریج بهتر شود.
اگر دچار اختلال شخصیت مرزی هستید، دلسرد نشوید. بسیاری از افراد مبتلا به این اختلال با گذشت زمان با درمان بهتر می شوند و می توانند زندگی رضایت بخشی را تجربه کنند.
شناخت اختلال شخصیت مرزی؛ نشانه ها و زمان مناسب مراجعه
اختلال شخصیت مرزی بر احساس شما نسبت به خود، نحوه ارتباط شما با دیگران و رفتار شما تأثیر می گذارد.
علائم و نشانه ها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
روابط
– ترس شدید از رها شدن، واکنش شدید برای جلوگیری از جدایی یا طرد واقعی یا تصوری
– الگویی از روابط شدید ناپایدار، مانند ایده آل کردن شخصی برای یک لحظه و سپس ناگهان باور اینکه فرد به اندازه کافی اهمیتی نمی دهد یا بی رحمانه است
هویت
– تغییرات سریع در هویت و تصویر از خود که شامل تغییر اهداف و ارزشها است، و خود را بد می بیند یا انگار اصلاً وجود ندارد
بدگمانی
– دوره های پارانویای مرتبط با استرس و قطع ارتباط با واقعیت، از چند دقیقه تا چند ساعت طول می کشد
رفتاری
– رفتارهای تکانشی و پرخطر، مانند قمار، رانندگی بی پروا، رابطه جنسی غیر ایمن، ولگردی و قانونی شکنی، پرخوری یا سو مصرف مواد مخدر یا خرابکاری با ترک ناگهانی یک کار خوب یا پایان دادن به یک رابطه مثبت
افکار یا اقدامات خودکشی
– تهدیدهای خودکشی یا رفتار یا صدمه به خود، اغلب در پاسخ به ترس از جدایی یا طرد شدن
تغییر خلق
– تغییرات خلقی گسترده ای که از چند ساعت تا چند روز طول می کشد، که می تواند شامل شادی شدید، تحریک پذیری، شرم یا اضطراب باشد
جهان بینی
– احساس پوچی مستمر
احساسات و انرژی روانی
– عصبانیت نامتناسب و شدید، مانند از دست دادن مکرر حوصله، کنایه یا تلخی، یا درگیری فیزیکی
اگر از داشتن هر یک از علائم یا نشانه های فوق مطلع هستید، با روانشناس خود یا یک ارائه دهنده خدمات بهداشت روان صحبت کنید.
اگر خیالات یا تصاویر ذهنی درباره آسیب رساندن به خود دارید یا افکار خودکشی دیگری دارید، با انجام یکی از این اقدامات بلافاصله کمک بگیرید:
بلافاصله با شماره اورژانس تماس بگیرید.
با ارائه دهنده بهداشت روان، روانشناس، پزشک یا سایر ارائه دهنده های خدمات بهداشتی تماس بگیرید.
با یک عزیز، دوست صمیمی، همسال یا همکار مورد اعتماد خود تماس بگیرید.
با فردی هم اعتقاد خود تماس بگیرید.
اگر در یکی از اعضای خانواده یا دوست خود علائم یا نشانه هایی مشاهده کردید، در مورد مراجعه به پزشک یا ارائه دهنده بهداشت روان با آن شخص صحبت کنید. اما نمی توانید کسی را وادار کنید که از او کمک بگیرد اگر این رابطه باعث ایجاد استرس قابل توجهی در شما شود، ممکن است برای خودتان مفید باشد که به یک درمانگر مراجعه کنید.
علت اختلال شخصیت مرزی
مانند سایر اختلالات بهداشت روان، علل اختلال شخصیت مرزی به طور کامل شناخته نشده است. علاوه بر عوامل محیطی – مانند سابقه کودک آزاری یا بی توجهی – اختلال شخصیت مرزی ممکن است به موارد زیر مرتبط باشد:
ژنتیک. برخی از مطالعات بر روی دوقلوها و خانواده ها حاکی از آن است که اختلالات شخصیتی ممکن است ارثی باشد یا به شدت با سایر اختلالات بهداشت روان در میان اعضای خانواده مرتبط باشد.
ناهنجاری های مغز. برخی تحقیقات تغییراتی را در مناطق خاصی از مغز نشان داده است که در تنظیم احساسات، تکانشگری و پرخاشگری نقش دارند. علاوه بر این، برخی مواد شیمیایی مغزی که به تنظیم خلق و خو کمک می کنند، مانند سروتونین، ممکن است به درستی عمل نکنند.
عوامل روانپویشی. سبک زندگی و مسیر یک فرد در زندگی ممکن است در بروز این اختلال و درمان شدنش اثر گذار باشد. عوامل روانپویشی به سرگذشت یک فرد در زندگی اشاره دارد.
اختلال شخصیت مرزی به روایت تصویر و هنر
برخی از مواقع استفاده از ابزارهایی مثل نوشتن، نقاشی کردن، موسیقی ساختن، و سایر ابزارهای هنری می تواند به شناختن و متصل شدن به مشکل و بیماری کمک کند. در این تصاویر زیر، برخی از افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی، از این ابزارها برای به تصویر کشیدن بیماری شان استفاده کرده اند.
در واقع، هر انسانی می تواند از پتانسیل های هنری پیدا یا نهفته در وجود خود برای نزدیک شدن و وصل شدن به بیماری استفاده کند. برای مثال، چیدمان، طراحی، مجسمه سازی، نوع خاصی از حرکات (حتی راه رفتن)، همه و همه می توانند به مثابه یک ابزار هنرمندانه به کار گرفته شوند.




فاکتورهای ریسک
برخی از عوامل مرتبط با رشد شخصیت می توانند خطر ابتلا به اختلال شخصیت مرزی را افزایش دهند. این شامل:
استعداد ارثی. اگر یکی از نزدیکان شما – مادر، پد ، برادر یا خواهر شما – اختلال مشابه یا مشابه داشته باشد، ممکن است در معرض خطر بیشتری باشید.
کودکی پر استرس. بسیاری از افراد مبتلا به این اختلال گزارش می کنند که در دوران کودکی مورد آزار جنسی یا جسمی قرار گرفته یا مورد غفلت قرار گرفته اند. برخی از افراد در سن جوانی یا داشتن والدین یا سرپرستان با سواستفاده از مواد یا سایر موارد بهداشت روانی، والدین یا مراقبان نزدیک خود را از دست داده یا از آنها جدا شده اند. دیگران در معرض درگیری خصمانه و روابط خانوادگی ناپایدار بوده اند
پیچیدگی های اختلال شخصیت مرزی
اختلال شخصیت مرزی می تواند به بسیاری از زمینه های زندگی شما آسیب برساند. این می تواند بر روابط صمیمی، شغل، مدرسه، فعالیت های اجتماعی و تصویر از خود تأثیر منفی بگذارد ، در نتیجه:
تغییر یا از دست دادن مکرر شغل
عدم اتمام تحصیلات
چندین مورد حقوقی، مانند زندان
روابط پر از درگیری، استرس زناشویی یا طلاق
صدمه به خود، مانند برش یا سوزش، و بستری مکرر در بیمارستان
درگیر شدن در روابط سو استفاده کننده
حاملگی های برنامه ریزی نشده، عفونت های مقاربتی، تصادفات وسایل نقلیه موتوری و درگیری های بدنی به دلیل رفتارهای تکانشی و پرخطر
اقدام به خودکشی یا انجام خودکشی
علاوه بر این، ممکن است اختلالات بهداشت روان دیگری داشته باشید، مانند:
افسردگی
سو مصرف الکل یا مواد دیگر
اختلالات اضطرابی
اختلالات اشتها
اختلال دوقطبی
اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)
اختلال کمبود توجه / بیش فعالی (ADHD)
سایر اختلالات شخصیتی
تشخیص اختلال شخصیت مرزی
اختلالات شخصیتی ، از جمله اختلال شخصیت مرزی ، بر اساس:
مصاحبه دقیق با روانشناس یا ارائه دهنده بهداشت روان
ارزیابی روانشناختی که ممکن است شامل تکمیل پرسشنامه باشد
تاریخچه پزشکی و پرسشنامه
درباره علائم و نشانه های خود بحث کنید
تشخیص اختلال شخصیت مرزی معمولاً در بزرگسالان انجام می شود نه در کودکان یا نوجوانان. دلیل این امر آنست که به نظر می رسد علائم و نشانه های اختلال شخصیت مرزی با بزرگتر شدن و بلوغ کودکان از بین می رود.
راه های مناسب برای درمان اختلال شخصیت مرزی
اختلال شخصیت مرزی عمدتا با استفاده از روان درمانی درمان می شود، اما ممکن است دارو نیز اضافه شود. اگر امنیت شما در معرض خطر باشد، ممکن است پزشک شما بستری را نیز توصیه کند.
درمان می تواند به شما در یادگیری مهارت های مدیریت و کنار آمدن با شرایط خود کمک کند. همچنین لازم است که فرد برای سایر اختلالات بهداشت روان که اغلب همراه با اختلال شخصیت مرزی مانند افسردگی یا سو مصرف مواد رخ می دهد، تحت درمان قرار گیرد. با درمان می توانید احساس بهتری نسبت به خود داشته باشید و زندگی پایدارتر و با ارزشی داشته باشید.
شرح روان درمانی
روان درمانی – که گفتگوی درمانی نیز نامیده می شود – یک رویکرد اساسی درمانی برای اختلال شخصیت مرزی است. درمانگر شما ممکن است نوع درمان را متناسب با نیازهای شما سازگار کند. اهداف روان درمانی کمک به شما است:
توانایی فعلی خود را برای عملکرد متمرکز کنید
یاد بگیرید که احساساتی را که ایجاد ناراحتی می کنند، مدیریت کنید
با کمک به مشاهده احساسات، به جای اینکه بر اساس آنها عمل کنید، از تکانه خود کم کنید
با آگاهی از احساسات خود و دیگران، روی بهبود روابط کار کنید
درباره اختلال شخصیت مرزی بیاموزید
انواع روان درمانی که موثر شناخته شده اند عبارتند از:
رفتار درمانی دیالکتیکی (DBT)
شامل درمان گروهی و فردی است که به طور خاص برای درمان اختلال شخصیت مرزی طراحی شده است. DBT از روشی مبتنی بر مهارت برای آموزش نحوه مدیریت احساسات، تحمل پریشانی و بهبود روابط استفاده می کند.
درمان متمرکز بر طرحواره
درمان متمرکز بر طرحواره می تواند به صورت جداگانه یا به صورت گروهی انجام شود. این می تواند به شما کمک کند نیازهای برآورده نشده ای را که منجر به الگوی زندگی منفی شده است، شناسایی کنید. که ممکن است در برخی از موارد برای بقا مفید باشد، اما به عنوان یک بزرگسال در بسیاری از زمینه های زندگی شما آسیب زا است. این روش درمانی به شما کمک می کند تا نیازهای خود را به روشی سالم برآورده کرده و الگوهای مثبت زندگی را ارتقا دهید.
درمان مبتنی بر ذهنیت (MBT)
نوعی درمان گفتاری است که به شما کمک می کند هر لحظه افکار و احساسات خود را شناسایی کرده و چشم انداز دیگری از وضعیت ایجاد کنید. MBT به اندیشه کردن و تامل قبل از واکنش نشان دادن تاکید دارد.
آموزش سیستمی برای پیش بینی احساسی و حل مسئله (STEPPS)
یک درمان 20 هفته ای است که شامل کار در گروه هایی است که اعضای خانواده، مراقبان، دوستان یا افراد قابل توجه دیگری را برای درمان درگیر می کند. از STEPPS علاوه بر انواع دیگر روان درمانی استفاده می شود.
روان درمانی متمرکز بر انتقال (TFP)
که روان درمانی روان پویایی نیز نامیده می شود به شما کمک می کند تا از طریق ایجاد رابطه بین شما و درمانگر، احساسات و مشکلات بین فردی خود را درک کنید. سپس این بینش ها را در موقعیت های جاری به کار می گیرید.
مدیریت روانپزشکی خوب
این روش درمانی به مدیریت مورد تکیه بر درمان براساس انتظارات کار یا مشارکت در مدرسه متکی است. این کار با در نظر گرفتن زمینه بین فردی احساسات، و تحمل احساسات در لحظات دشوار احساسی است. ممکن است داروها، گروه ها، آموزش خانواده و درمان فردی را با هم ادغام کند.
اگرچه هیچ دارویی به طور خاص برای درمان اختلال شخصیت مرزی توسط سازمان غذا و دارو تأیید نشده است، داروهای خاص ممکن است به علائم یا مشکلات همزمان مانند افسردگی، تکانشگری، پرخاشگری یا اضطراب کمک کنند. داروها ممکن است شامل داروهای ضد افسردگی، ضد روان پریشی یا داروهای تثبیت کننده خلق و خو باشند.
در بعضی مواقع، ممکن است به درمان قوی تر در یک بیمارستان روانپزشکی یا کلینیک نیاز داشته باشید. بستری شدن در بیمارستان همچنین می تواند شما را از آسیب به خود مصون نگه دارد یا به افکار یا رفتارهای خودکشی بپردازد.
بهبودی از اختلال شخصیت مرزی زمان بر است
یادگیری مدیریت احساسات ، افکار و رفتارهای شما زمان بر است. بیشتر افراد به طور قابل توجهی پیشرفت می کنند، اما ممکن است همیشه با برخی از علائم اختلال شخصیت مرزی دست و پنجه نرم کنید. ممکن است مواردی را تجربه کنید که علائم شما بهتر یا بدتر باشد. اما درمان می تواند توانایی عملکرد شما را بهبود بخشد و به شما کمک کند احساس بهتری نسبت به خود داشته باشید.
شما در صورت مشورت با یک روانشناس که تجربه درمان اختلال شخصیت مرزی را دارد، بهترین شانس موفقیت را دارید.
رزرو وقت روان درمانی برای اختلال شخصیت مرزی
برای رزرو وقت روان درمانی برای درمان اختلال شخصیت مرزی از راه روانشناسی، می توانید به صفحه رزرو مراجعه کنید. همچنین می توانید برای مطالعه بیشتر درباره اضطراب، و زمان مناسب برای مراجعه به روان درمانگر به صفحات مربوط بروید. مثل همیشه، پادکست تجربه زیستی هم در دسترس شماست.
منبع: مایوکلینیک